Jdi na obsah Jdi na menu
 


křečci a křečíci chovaní v domácnostech

21. 3. 2008

křeček zlatý(mesocricetus auratus)

Přirozené prostředí křečků zlatých se nechází v Sýrii na náhorní plošině u města Aleppa. Tato oblast rozlohou odpovídá čtvrtině rozlohy ČR. Původní zbarvení je zlatavě zbarvený hřbet, bíle Obrazekzbarvená spodní část těla a tmavší pruhy na lících vytváří velmi pestrý dojem. Toto zbarvení se stále častěji vytrácí a mnoho nabízených křečků má malé kontrastní zbarvení. Skvrny se vyskytují téměř u všech barev. Nejčastěji jde o bílé skvrny, více či méně nepravidelné, díky cílenému plemennému výběhu se však podařilo dosáhnout symetrické skvrnitosti. Často jsou nabízení "křečci padna" - černí křečci s býlími symetrickými skvrnami podobnými sedlu, jaké mají medvídci panda. Tento křeček jako domácí zvíře musí být chován samostatně, i ve volné přírodě se zvířata setkávají pouze v době páření. Potká-li křeček zlatý mimo tuto dobu jiného zástupce svého druhu, tak  ho, třebas i v lítém boji zažene - může dojít i ke zranění. Jsou zpravidla aktivní za soumraku a v noci. Křečci zlatí mají ocásek dlouhý jen 10-15mm, jejich tělo bez ocázku měří 160-190mm. Váží 80-160g. Pohlavně zralí jsou přibližně od 28.dne života. Březost trvá asi 16 dní, pak přichází na svět pět až deset mláďat.

křečík džungarský(Phodopus sungorus)

Křečíci džungarští jsou nejrozšířenějším plemenem křečíků chovaných u nás a jejich původním životním prostorem je jihozápadní Sibiř a východní Kazachstán. Většinou žijí v Obrazekpáru nebo samostatně. Do skupin se soustřeďují pouze za chladných zim. JDomácí skupinových chov může být problematický. Bývají mnohdy aktivní fáze i behěm dne. Často rychle získávají důvěru k člověku. N asvrchní části těla je srst šedohnědá s úhořím pruhem na hřbetě, spodní strana je bílá. Nkěterá zvířata jsou světleji zbarvená, jiná mají v zimě srst bílou či s bílými skvrnami. Ocásek je velmi krátký. Jako barevná mutace je znám křeček světlý perlový a modrošedý safírový. Délka se pohybuje mezi 80-100mm a váha mezi 35-45g. Pohlavně zralí jsoupřibližně od 28.dne života, březost trvá asi 21 dní, ve vrhu bývají dvě až deset mláďat.

křečík roborovského(Phodophus roborowskii)

Je nejmenší zástupce křečíků, lze ho najít v pouštních a polopouštních oblastech Mongolska, Obrazekv přilehlých oblastech Číny a Kazachstánu. Tito křečíci upřednostňují písčité prostředí a žijí v párech. Jsou aktivní za soumraku a v noci. Jsou velmi neposední a nebývají tak důvěřiví jako ostatní druhy křečků. Mají jako nápadný znak ochlupená chodidla. Na svrchní straně těla je srst světle hnědá, na břiše, na drobných tlapkách a ocásku je bílá. Ocásek je krázký. I u těchto malých křečíků existují již světlé barevné mutace. Délka těla se pohybuje mezi 70-90mm a váha mezi 25-35g. Pohlavně zralí jsou přibližně od 35.dne života, březost trvá asi 21 dní, ve vrhu bývá jedno až sedm mláďat.

křečík campbellův(Phodopus campbelli)

Tito křečíci žijí ve stepích a polopouštích v několika oblastech Číny a Mongolska, většinou v páru, ale i osamoceně nebo ve skupinách. Většinou rychle získávají důvěru k člověku. I Obrazekkdyž ve své původní vlasti tito křečíci nežijí vždy osamoceně, může při skupinovém chovu docházet k problémům, protože zvířata se neuchylují mimo skupinu, když dojde k vážným rozporům. Velmi se podobají křečíkům džungarským, ale na rozdíl od nich mají kolem tlamičky malou bílou bradku. Vrchní část těla je žlutohnědá s hnědým )hořím pruhem, kresba hřbetu je od břicha jasně ohraničena. Existuje velké množství barevných variet jako strakáči nebo zvířata s červenýma očima. Délka těla se pohybuje mezi 80-95mm a váha 35-50g. Pohlavně zralí jsou přibližně od 28.dne života, březost trvá asi 21 dní, ve vrhu bývá jedno až šest mláďat.

křečík čínský(Cricetulus griseus)

Žije v polopouštích a stepích Číny a Mongolska.  Rádi a dobře šplhají, proto byste jim měli Obrazekvytvořit dostatek odpovídajících možnostní šplhu. Jsou to samotáři a musí být chováni osamoceně. Jako příbytek si křečík čínský buduje jednoduše noru. Oproti křečíkům rodu Phodopus mají křečíci čínští ocas dlouhý 20-25mm, a proto vypadají spíše jako myši. Na svrchní části těla je jejich srst šedohnědá, na spodní straně a na tlapkách bílá. Barevné mutace se dosud neobjevily. Délka se pohybuje mezi 100-120mm a váha mezi 30-45g. Pohlavně zralí jsou přibližně od 28.dne života, březost trvá asi 21 dní, ve vrhu bývají dvě až dvanáct mláďat. Sama jsem ve zvěrimexech tohoto křečíka neviděla, tak nevím jestli se dá vůbec sehnat.

 

zdroj: informace jsem čerpala z knížky Křeček